Barnehagedagen 12. mars

12.03.2019

Barnehagedagen 2019 hadde temaet: "Jeg lurer på". Vi markerte dagen ved å gjennomføre ulike eksperimenter sammen med barna, blant annet:

"Dansende rosiner". Dette gikk ut på å slippe rosiner ned i ett glass med Farris. Gassboblene fra farrisen vil sette seg fast på rosinene. Fordi rosinene er skrukkete, kan det feste seg mange gassbobler. Når mange nok har festet seg, klarer de å løfte rosinene til overflaten. Der slippes boblene fri, og rosinen daler ned i igjen. Slik danser de opp og ned. 


"Maisgrøt". Vi lagde maisgrøt av maizena og vann. Vi rørte sammen til en passe tykk "vaffelrøre". Barna fikk prøve å røre i grøten, slå med hånden, osv. Vi lærte at maizenagrøt hører til en gruppe blandinger som kalles ikkenewtonske væsker. De har egenskaper som gjør at de endrer hvor flytende de er når de blir utsatt for ytre krefter. Maizena og vann er den enkleste formen. 


"Fontene". Vi lagde fontene ute av Pepsi max og Mentos. Dette var spennende!! Når Mentos pastiller tilsettes i en flaske med karbonsyreholdig brus, frigjøres det en voldsom mengde CO2-gass som får væsken til å sprute som et springvann. Det som også var spennende, var å se hvordan mentos pastillene mistet fargen. Barna helte de ut i snøen etterpå, og gravde dem ned. Kanskje vokser ett Mentos tre opp til våren?